Kávový lógr - Co s ním?

Kreativní způsoby využití použité umleté kávy

Každý milovník kávy ví, že pravá vášeň začíná u zrn. Ale co dělat s tou použitou kávovou sedlinou, která nám zůstane po přípravě naší oblíbené kávy

Máme pro vás několik zajímavých a neotřelých nápadů, jak využít každou lžičku použité kávy a okořenit svůj život špetkou kávové magie.

Kávový lógr - zahrádkářství

Už jste slyšeli o tom, že kávová sedlina může být skvělým přírodním hnojivem? Rozprostřete použitou kávu kolem rostlin ve vaší zahradě. Pomůže vám to zlepšit půdu, odehnat hmyz a navíc dodá vaší zahradě nádherný aromatický nádech.

 

kava_sedlina_hnojivo_ac_canva-min

 

DIY kávový tělový peeling (scrub)

Smíchejte použitou kávu s trochou kokosového oleje a vytvořte přírodní scrub na tělo. Tato směs nejenže odstraní odumřelé buňky pokožky, ale zanechá za sebou také osvěžující vůni kávy. Díky tomu, že káva obsahuje kyselinu chlorigenovou a kofein skvěle napomůže i proti celulitidě.

 

27993-581291-1-shutterstock-1378163303-1200-min

 

Aromatický kávový sáček

Vytvořte z kávové sedliny malé hromádky a umístěte je do malých látkových sáčků. Tyto sáčky můžete umístit do šatníku, botníku nebo dokonce do auta. Kávová vůně bude působit jako přírodní osvěžovač vzduchu.

 

Male-latkove-sacky-Organza-Darkovy-Muselin-min (1)

 

Recyklovaný kávový papír

Máte rádi umění? Zkuste vytvořit vlastní papír z použité kávy. Tato recyklovaná varianta papíru může být vynikajícím způsobem, jak poslat osobní vzkaz nebo vytvořit originální dárek.

  kava_logr_hnojivo_ac_canva-min

 

Barvení látek

Použitá káva může posloužit jako přírodní barvivo pro látky. Vytvořte si vlastní barvivo tím, že kávovou sedlinu vložíte do látkových sáčků. Ty pak namočíte do vroucí vody. Tímto způsobem získáte jedinečné barevné odstíny a přitom uděláte něco pro životní prostředí.


Shrnutí 

Použitá umletá káva nemusí končit jen v koši. Může se stát základem pro řadu kreativních a udržitelných produktů.
Tak proč nevyzkoušet některý z našich nápadů a přidat do svého života špetku kávové inovace? Dejte kávové sedlině další šanci na druhý život a zároveň pomozte planetě.

 

Alien Coffee na Firmy.cz