Krása Latte Art - Umění v hrníčku

Pokud jste milovníkem kávy, pravděpodobně jste již slyšeli o tzv. "latte art" Jde o umění, které tkví v tvoření krásných a komplexních vzorů na povrchu kávy. Latte art je nejen způsob, jak zdobit váš nápoj, ale také ukazatel kvality kávy a dovedností baristy. V tomto článku se podíváme na tajemství tohoto umění, tak pojďme na to!

Co je latte art?

Latte art je technika, při které se do měkké pěny na espresso nápoji (často latté nebo cappuccino) vytvářejí různé vzory, obvykle ve formě květin, srdcí nebo abstraktních designů. Tento proces vytváří vizuálně atraktivní nápoj a zároveň je to pro baristu způsob, jak ukázat svou dovednost a preciznost při přípravě kávy.

Kvalitní káva jako základ

Pro latte art je základem kvalitní káva. Arabika, kterou najdete v našem e-shopu, má svou charakteristickou chuť a vůni, která ji činí ideální pro latte art. Kvalitní zrnková káva je klíčem k vytvoření bohaté a konzistentní pěny, kterou potřebujete pro latte art.

Umění přípravy mléka

Kromě kvalitní kávy je důležité také umět správně připravit a našlehat mléko. Pro latte art se obvykle používá mléko s obsahem tuku kolem 3,5 %, tedy plnotučné mléko nebo mléka přímo vyráběná pro baristické účely. Mléka s vyšším obsahem tuku umožňují vytvoření stabilní a bohaté pěny. Barista musí zahřát mléko na správnou teplotu a vytvořit jemnou mikropěnu, která je základem pro tvorbu vzorů. Následně pomalu vlévá našlehané mléko do hrníčku s espressem nebo cappuccinem (jaké jsou základní druhy přípravy kávy se můžete dočíst zde) a vytváří požadovaný obrazec.

latteart2 1280x720-min

 

Základní vzory

Základními vzory, které můžete vytvářet pomocí latte art, jsou srdce a listy. Srdce se vytváří tím, že barista při nalévání mléka do espressa vytvoří obrazec připomínající oblouk, ten následně protne uprostřed, čímž se vytvoří obrazec připomínající srdce. Listy jsou obvykle vytvářeny tahem baristické jehly přes povrch nápoje.

Mistrovská díla latte artu

Latte art může jít mnohem dál než jen základní vzory. Ti nejlepší baristé dokáží vytvářet složité květinové vzory, portréty a dokonce i abstraktní umělecká díla. To vyžaduje hodiny tréninku a zručnosti, ale výsledek stojí za to. Vaši zákazníci budou ohromeni krásou nápoje.

latteart1 1280x720

Závěr

Latte art je skvělým způsobem, jak přidat umělecký prvek do Vašeho kávového zážitku. V kavárenském průmyslu Vám tato dovednost může pomoci přitáhnout více zákazníků a nabídnout něco, co si budou lidé pamatovat. Nezapomeňte, že nejlepší latte art začíná s kvalitní kávou a dovednostmi baristy. Nabídněte svým zákazníkům tuto jedinečnou kávovou zkušenost a ukažte jim, jakou vášeň máte pro skvělou kávu.

A pokud hledáte kvalitního dodavatele kávy, tak neváhejte a kontaktujte nás. Máme připravenou kvalitní spolupráci plnou dobrodružství - více v našem článku Spolupráce, která dává smysl.

Alien Coffee na Firmy.cz