Základní druhy přípravy kávy

Přemýšleli jste někdy nad tím kolik základních druhů přípravy kávy a jakých vlastně vůbec existuje?
My ano, a proto Vám přinášíme skvělý výčet toho nejlepšího podle nás.


1. Espresso
2. Double Espresso
3. Lungo
4. Americano
5. Espresso macchiato
6. Ristretto
7. Cappuccino
8. Flat white
9. Latte macchiato
10. Espresso tonic

1. Espresso

Je poměrně malý šálek silné kávy, který by měl správně obsahovat zhruba 10 g mleté zrnkové kávy. Ta má být extrahována pod tlakem 9 barů vodou dosahující téměř bodu varu (okolo 90  °C) po dobu maximálně 30 sekund. Výsledný nápoj má mít zhruba 30 ml, silnou kávovou chuť a vůni, která v mnohých případech může připomínat oříšky nebo mléčnou čokoládu. Espresso má plné tělo a je mírně krémové na povrchu. Tento nápoj vás nejen nabudí, ale také si na něm skvěle pochutnáte. Teda pouze za předpokladu, že použijete kvalitní kávu. 1-03-min2. Double Espresso / doppio (double shot)

Dá se říci, že název to vystihuje celkem jasně a podrobně. Jedná se o nápoj s dvojnásobnou dávkou kávy a vody jako u espressa, dokonce i příprava je v podstatě stejná. Řekněme, že pokud vás espresso nabudí, tak doppio nebo-li double espresso vás nakopne. Takže abychom si to zopakovali jedná se opravdu o dvojnásobnou dávku espressa, a tedy dvojnásobné množství kávy (16 - 20 g), dvojnásobné množství vody (60 ml) to vše v jednom šálku, co více chtít ke štěstí?1-04-min3. Lungo

Jde v podstatě o espresso "zředěné" horkou vodou, nemá tedy tak silnou chuť, na druhou stranu získáte větší množství nápoje a to v případě kvalitní kávy chcete. Chcete ji přeci pít co nejdéle, jelikož kvalitní káva chutná opravdu skvěle. A jak moc espresso "zředit" ? Doporučuje se lungo smíchat s horkou vodou v poměru 1:1, maximálně 1:2.1-05-min4. Americano

Funguje na stejném principu jako výše popsané Lungo. Jde o přidání horké vody k espressu v poměru 1:5. Chuť kávy není tak výrazná a obvykle je bez cremy, ta se po "zředění" espressa s horkou vodou rozpustí.

1-11-min

5. Espresso macchiato

Už z názvu je zřejmé, že v tomto nápoji bude hrát espresso nemalou roli. Je tomu tak, espresso tvoří základ, který je doplněn o našlehané mléko. Servíruje se v malém espresso šálku. Původní espresso macchiato bylo espresso se lžičkou mléčné pěny (macchiatto z it. skvrna). 1-06-min6. Ristretto

Je nápoj pocházející z jižní Itálie (Sicílie). Dalo by se říci, že ristretto je menší brácha espressa, jelikož tento nápoj obsahuje obvykle okolo 20 ml. Ristretto vzniklo zmenšením espressa, a to převážně kvůli tomu, aby milovníci kávy žijící v oblastech s vysokými teplotami nezvyšovali při konzumaci kávy teplotu svého organismu.1-07-min7. Cappuccino

Je původem italský nápoj (celkový objem cca 160 ml), základem je opět espresso, ovšem tentokrát v kombinaci s horkým mlékem. V původní italské verzi má mít cappuccino 2 cm vysokou hutnou pěnu posazenou na horké vrstvě mléka. Novější variantou je tzv. seattle style cappuccino, kde je místo husté pěny na povrchu tzv. mikropěna. Ta je více provázaná s mlékem a po napití vytvoří příjemný, až sametový pocit v ústech.1-08-min

8. Flat white

Původem z Austrálie, odtamtud se rychle rozšířil do celého světa a stal se z něj jeden z nejoblíbenějších kávových nápojů, zejména díky své intenzivní kávové chuti. Flat white je dvojité espresso (doppio) s našlehaným mlékem. Celkový objem nápoje činí okolo 150 ml.1-09-min9. Latte macchiato

Jedná se o kávový nápoj s mléčnou pěnou. Mléko našleháme pomocí parní trysky (ideální teplota mléka by měla být okolo 60-65 °C) následně vlijeme do vysoké sklenice a opatrně středem přilijeme jednu dávku espressa. Často se stane, že se vlitím espressa utvoří tři vrstvy (tmavě hnědá, světle hnědá a bílá), které vytvoří pěkný vzhled a zvýší tak dojem z celkového nápoje. 1-10-min10. Espresso tonic

Jde o velice oblíbený kávový nápoj. Zejména v letním období se začíná objevovat v nabídce čím dál více kaváren. Podává se s ledem, díky tomu v létě skvěle osvěží a nakopne. Do sklenice nejprve vložíme kostky ledu a poté nalijeme tonic. Do vedlejšího šálku si připravíme jednu dávku espressa, které následně přelijeme do připravené sklenice s tonikem tak, aby se nám NEsmíchali (alespoň ne úplně). Přilévejte tedy espresso opatrně, dosáhnete tak rozděleného vzhledu. Pokud byste espresso vyhrkli do sklenice s tonikem, vše se smíchá a vznikne mix v nelichotící barvě. Okraj sklenice dozdobíme plátkem citrónu nebo pomeranče a můžeme podávat.1-02-minTak snad jsme vám trochu pomohli s vyjasněním základních druhů kávy. Věříme, že ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh přípravy kávy, tak k tomu budete potřebovat kvalitní zrnkovou kávu a tu najdete ZDE 

Alien Coffee na Firmy.cz