Kolik gramů kávy na jeden šálek?

Kolik gramů kávy na jeden šálek espressa?

Káva je pro mnohé z nás neodmyslitelnou součástí každodenního života, a mnozí z nás si ráno nebo během dne dopřávají šálek tohoto oblíbeného nápoje. Otázka správného množství kávy na jeden šálek však často vyvolává diskuse a zájem milovníků tohoto nápoje. U espressa by mělo být množství zrnkové pomleté kávy 7 gramů

Standardní měření (u filtrované kávy)

Existuje několik faktorů, které mohou ovlivnit to, kolik gramů kávy budete potřebovat na jeden šálek. Standardním měřítkem pro množství kávy je poměr 1:15 až 1:18, což znamená, že na jednu porci kávy použijete 1 gram mleté kávy na 15 až 18 mililitrů vody. Tohle poměrně široké spektrum je dáno individuálními chuťovými preferencemi.

Silná nebo slabá?

Silná káva může vyžadovat větší množství kávy ve směsi, zatímco slabší chuť můžete dosáhnout menším množstvím. Je důležité si uvědomit, že kvalita kávy a způsob, jakým je připravena, také hrají klíčovou roli v konečné chuti nápoje. V neposlední řadě chuť kávy ovlivňuje také samozřejmě její druh a původ. 

Espresso a filtrovaná káva

U espressa, intenzivní varianty kávy, se běžně používá poměr 1:4, což znamená 1 gram kávy na každé 4 mililitry vody. Tedy 7 gramů na jedno espresso. Na druhou stranu, u filtrované kávy, kde je proces extrakce pomalejší, je obvykle doporučován poměr 1:15 až 1:18. Obvykle vám z filtrované kávy zbyde i více tzv. lógru, ten ale nemusí vždy končit v koši. Mrkněte se na několik tipů jak kávovou sedlinu zužitkovat. 

Experimentujte podle svých chuťových preferencí

Není však jednoznačné pravidlo pro to, kolik gramů kávy byste měli použít na jeden šálek. Experimentování s množstvím kávy a poměrem vody může být zábavným procesem, který vám umožní nalézt ideální chutě pro vaše pohárky. Mnoho kávovarů dokonce nabízí možnost přizpůsobit množství a sílu kávy podle vašich individuálních preferencí, takže buďte otevření a objevujte. 

Závěr

Celkově řečeno, optimální množství kávy na jeden šálek závisí na individuálních preferencích každého milovníka kávy. Je důležité experimentovat, přizpůsobit množství kávy a poměr vody podle vlastních chuťových preferencí. Ať už preferujete silnou a intenzivní kávu nebo jemnější a osvěžující variantu, klíčem je nalézt tu správnou rovnováhu pro maximální potěšení z každého šálku.

Naše káva je ideální na espresso, ovšem i na filtru vám rozhodně bude chutnat, proto neváhejte a vyberte si tu svou.

Alien Coffee na Firmy.cz